Een kleine intro over zweefvliegen

Zweefvliegen betekent ultieme vrijheid! Je bent vrij als een vogel en kunt urenlang zonder motor vliegen op opstijgende warme lucht. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, heeft een vliegtuig geen motor nodig om te vliegen. Wat een vliegtuig wél nodig heeft, is voorwaartse snelheid. Bij een motorvliegtuig wordt deze snelheid dankzij de motor gegenereerd. Bij zweefvliegtuigen zetten we potentiële energie (hoogte) om in kinetische energie (snelheid). Zweefvliegtuigen verliezen dus geleidelijk hoogte! Om toch langer dan een paar minuten in de lucht te blijven, zoekt een zweefvlieger thermiek op. Dit is opstijgende warme lucht, waarin je met je vliegtuig kunt cirkelen om hoger te komen. Vervolgens ‘glij’ je je hoogte eraf, op weg naar de volgende thermiekbel, waar je opnieuw hoogte ‘tankt’. Op deze manier kun je uren vliegen en honderden kilometers afleggen zonder een druppel brandstof.

En hoe vind ik zo’n thermiekbel?

Nu vraag je je misschien af hoe je zo’n thermiekbel herkent. Zonder het te weten, heb je waarschijnlijk al vaak genoeg zo’n ‘bel’ waargenomen. Op een mooie voorjaarsdag zie je ongetwijfeld wel eens de bekende schapenwolken in de lucht staan: witte, pluizige wolken met een rechte, donkere onderkant. Dit type wolk is dé plek voor een goede thermiekbel en de meeste zweefvliegers zullen dan ook erg enthousiast worden van dit type weer. Toch kunnen ook andere wolkentypen thermiek geven en zelfs in een wolkenloze lucht zijn er bellen te vinden. Hoe en wat, dat leer je tijdens je zweefvliegopleiding bij ons! Ons thuisveld Terlet (nabij Arnhem) staat bekend om zijn gunstige vliegomstandigheden en biedt bovendien een prachtig uitzicht over de Veluwe.

Maar is dat dan ook iets voor mij?

Bij de DSA kan je leren zweefvliegen zonder enige vliegervaring. De meeste DSA leden zijn student en dat betekent dat zweefvliegen een hobby is die ook voor jonge mensen betaalbaar (en haalbaar) is. Enthousiast geworden? Maak dan eens een introvlucht bij ons! Is je beeld van het zweefvliegen (nog) niet helemaal compleet? Dan zijn onze video’s een aanrader!